keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mistä juontuu sukunimi Handsche?

Isäni äiti Anna-Maria Kukko, os. Hanski, syntyi Jaakkimassa todennäköisesti sellaisessa osassa, josta myöhemmin tuli Lumivaaran kunta. Anna-Marian isä nimittäin oli kotoisin Jaakkiman Kesvalahdesta.

Hanskin sukua on jäljitetty kurkijokelaiseen Mathiakseen, joka syntyi vuonna 1688. Hän oli sukuhaaran viimeinen, jonka sukunimi oli kirjattu muotoon Handsche. Valitettavasti hänen vanhempiaan ei ole tiedossani, mutta samaa sukunimeä kantaneita on elänyt Viipurissa.

Ville Laakso on koonnut kurkijokelaisia sukunimiä 1760-luvulta ja mainitsee Handschen Rungonsuon kylää koskevassa luettelossa.

Mathias avioitui häntä huomattavasti nuoremman Helena Tirrin (s. 1706) kanssa. Laakso mainitsee luettelossaan myös Tirrin Rungonsuon yhteydessä ja samaa nimi esiintyy myös parissa muussa kylässä. Nämä tiedot vihjaavat siihen, että Mathias olisi tullut muualta kotivävyksi Tirreille.  

Kristina Fredrika Handsche syntyi Viipurissa 27.12.1757, vihittiin noin kolmekymmenvuotiaana ylikamreeri ja nimineuvos Johan Henrik Hansinpoika Stråhlmanin kanssa ja kuoli vuonna 1819. Hän ehti siten elää Ruotsin kuninkaan vallasta Venäjän tsaarin valtaan. Toinen lähde kertoon Stråhlmanin olleen arkkitehti.

Kristinan isä oli maakuntahallituksen kielenkääntäjä Fredrik Handsche ja äiti Dorotea Vrigstadius. Tämän liiton tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että Dorotea on sukunimensä perusteella mahdollisesti sukua satakuntalaiselle äidilleni ja Fredrik Kannaksella syntyneelle isälleni.

Handsche vaikuttaa saksalaiselta nimeltä. Sukutarina, jota en ole vielä varmentanut, kertoo, että Hanskien suku juontuisi Viipurin linnassa palvelleeseen saksalaiseen sotilaaseen, joka olisi sukunimeltään Handsche. Tämä vaikuttaa mahdolliselta. Jos nimi on erikoinen poikkeus Kurkijoella, mutta Viipurissa on elänyt samannimisiä, yhteys tuntuu hyvin todennäköiseltä.

Tässä lähteessä kerrotaan Jakob Handschesta, joka kuoli kahakassa intiaaneja vastaan Pennsylvaniassa USA:ssa vuonna 1756. Artikkelissa on kuva Jakobin hautakivestä. Muutkin artikkelissa mainitut nimet vaikuttavat saksalaisilta.

Jos kyse on samoista Handscheista, heidän sukujuurensa saattavat juontua samalle paikkakunnalle jossakin Keski-Euroopassa, jossa ilmeisesti elinmahdollisuudet ovat olleet syystä tai toisesta huonot.

Löysin vielä mielenkiintoisen lähteen, josta saattaa löytyä Pennsylvaniaan muuttaneiden Handschejen alkuperä, mutta palataan siihen myöhemmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti