perjantai 6. huhtikuuta 2012

Handschen suvun alkukoti Määrissä?

Eilen löytämässäni lähteessä on valtavasti tietoja Euroopasta Pennsylvaniaan saapuneista maahanmuuttajista ajalta 1727-1776. Henkilönimiä on yli 30.000 kappaletta.

Lähteessä on mainittu nimi Handsche kerran kappaleessa (kts. 18 GENERAL INTRODUCTION), jossa kerrotaan yli kolmensadan saksalaisen kuolleen intiaanien toteuttamissa verilöylyissä, kun siirtolaiset levittäytyivät nopeasti Kau-Ta-Tin-Chunk -vuorijonon alueella alkaen vuodesta 1735.

On mahdotonta sanoa, onko kyseessä Jakob Handsche, joka oli syntynyt 1725 ja kuoli intiaanihyökkäyksessä osallistuessaan naapurin kyntötalkoisiin 1756 Lebanon Countyssa Pennsylvaniassa. Mahdollista se on, koska molemmat tapaukset ovat sattuneet samalla seudulla.

Jakob Handsche on haudattu Bethel Moravian Cemeterylle. Kuvan Jakobin hautakivestä on ottanut Paula Casale-Spitler ja hänen motiivinsa on ilmeinen, koska Jakob vihittiin kaksi vuotta ennen kuolemaansa Barbara Spittlerin kanssa.

Hautauspaikka antaa lisää johtolankoja, koska moravian tarkoittaa sekä määriläistä että herrnhutilaista ja Bethelin pikkukaupunki sijaitsee Lebanon Countyssa.

Työhypoteesinä voisi nyt olla Handschen suvun alkukodin sijaitseminen Määrissä nykyisen Tšekin tasavallan alueella. Koska oma esi-isäni Mathias Handsche on syntynynyt jo 1688 Kurkijoella, hän ei polveudu tuosta 1700-luvun muuttoaallosta, mutta ehkäpä seudulta on aiemminkin lähdetty paremman elämän perään - jollei joukoittain niin yksittäin.

Ancestry.com kertoo Pennsylvanian Philadelphiassa majailleen vuonna 1749 muuan Heinrich Handsche. Tiedä vaikka olisi Jakobin lähisukulainen.

Sotilastietokanta Fold3 antaa Handschelle kuusi osumaa, mutta vaatii kirjautumisen ja on kokeilun jälkeen maksullinen. Ehkäpä joskus ...

Bethelin moravialaisesta siirtokunnasta on oma sivustonsa, johon paneudun tuonnenpana.

   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti