lauantai 7. huhtikuuta 2012

Ei Määri vaan ehkä Ala-Sleesia

Bethelin Moravialaisen siirtokunnan sivuilla luetellaan tunnistetut Bethel Moravian Cemeteryn haudat ja aivan ensimmäisenä - numerolla neljä - Jakob Handsche, mutta tässä hänen sukunimensä on muodossa Hantsch. Sama mies hän kuitenkin on, sillä kuolinpäivä täsmää ja hautakiven tekstikin on kuvassa kirjoitettu suunnilleen noin.  Tässä ei mainita syntymäaikaa, mutta kuoliniäksi mainitaan noin 27 vuotta, mikä poikkeaa Casale-Spitlerin tiedosta.

Olen saanut selville, että "moravian" tarkoittaa nimenomaan herrnhutilaista eikä määriläistä tässä yhteydessä. Pennsylvanian herrnhutilaiset olivat alunperin Ala-Sleesiasta Itävallan keisarin vainoa paenneita schwenckfeldiläisiä, joille Nikolaus Ludwig von Zinzendorf osti Georgiasta pakopaikan. Perheitä oli kolmekymmentä, mutta nämä eivät jääneet pysyvästi Gergiaan vaan muuttivat muutaman vuoden päästä Pennsylvaniaan. 


Tuo nimiristiriita Hantsch-Handsche mietityttää, mutta jos tämä johtolanka on oikea, Handschen suvun alkukoti olisi nykyisessä Lounais-Puolassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti